Què és l'acreditació de competències professionals?
El servei d’Acreditació de competències professionals és un servei permanent de l’Agència FPCAT que constitueix l’oportunitat d’aconseguir una certificació oficial mitjançant la demostració d’allò que la persona usuària és capaç de fer, a partir de la seva experiència laboral, els serveis prestats mitjançant una beca o voluntariat, o la seva formació no reconeguda oficialment
PER QUÈ PARTICIPAR EN EL SERVEI D’ACREDITACIÓ?
L’obtenció d’un certificat d’acreditació facilita el desenvolupament professional i personal perquè millora el currículum i les possibilitats de trobar feina i, per tant, incrementa les possibilitats de mobilitat laboral. A més, quan s’acaba el procediment, la persona usuària rep una orientació sobre quin itinerari formatiu pot seguir.
QUINS SÓN ELS REQUISITS DE PARTICIPACIÓ?
Per poder ser admeses al servei d’Acreditació de competències professionals, les persones interessades han de complir, en el moment de fer la sol·licitud i fins que finalitzi el procediment d’acreditació, els requisits següents:
- Tenir la nacionalitat espanyola o un dels documents següents
- Certificat de registre de ciutadania comunitària
- Targeta de família de ciutadà/ana de la Unió Europea
- Autorització de residència o de residència i treball a Espanya en vigor
- Sol·licitud de protecció internacional prevista a l’article 16 de la Llei 12/2009, de 30 d’octubre, reguladora del dret d’asil i de la protecció subsidiària.
- Requisits d’edat:
- Tenir 18 anys per a les unitats o estàndards de competència de nivell 1, que corresponen a un lloc de treball d’auxiliar (per exemple, una persona auxiliar de venda), o 20 anys per a les unitats o estàndards de competència de nivells 2 i 3, que corresponen a un lloc de treball de tècnic/a (per exemple, una persona venedora) o tècnic/a superior (per exemple, una persona representant de comerç o agent comercial), respectivament.
- En el cas d’accedir al servei d’Acreditació per la via de l’experiència laboral, serveis prestats mitjançant una beca o voluntariat, en els últims 15 anys transcorreguts abans de la presentació de la sol·licitud d’inscripció cal justificar:
- Experiència d’almenys 2 anys amb un mínim de 1.000 hores realitzades, en total (125 dies de 8 hores) per a unitats o estàndards de competència de nivell 1.
- Experiència d’almenys 3 anys amb un mínim de 2.000 hores realitzades, en total (250 dies de 8 hores) per a unitats o estàndards de competència de nivells 2 i 3.
- En el cas de formació no reconeguda oficialment, en els darrers 10 anys transcorreguts abans de la presentació de la sol·licitud cal justificar:
- Formació relacionada de 200 hores, com a mínim, per acreditar competències de nivell 1. En el cas de tenir una formació de menys de 200 hores, cal que tingui, almenys, el mateix nombre d’hores que la formació de la unitat o estàndard de competència que es vol acreditar.
- Formació relacionada de 300 hores, com a mínim, per acreditar competències de nivells 2 i 3. En el cas de tenir una formació de menys de 300 hores, cal que tingui, almenys, el mateix nombre d’hores que la formació de la unitat o estàndard de competència que es vol acreditar.
En els casos en què les unitats o estàndards de competència professional que s’han de valorar comptin, per la seva naturalesa, amb requisits addicionals, la persona usuària ha de tenir el document justificatiu d’acompliment d’aquests requisits.
Si la persona usuària reuneix els requisits d’experiència laboral, serveis prestats mitjançant una beca o voluntariat, i/o formació no reconeguda oficialment i no els pot justificar documentalment segons la normativa vigent, si té més de 25 anys es pot inscriure al servei. Durant el procediment d’admissió, amb el suport de la persona assessora, la persona usuària emplena l’historial professional i formatiu, en el qual declara la seva experiència professional i/o la seva formació no reconeguda oficialment. La persona assessora serà qui valorarà i decidirà si l’admissió al servei queda suficientment justificada.
Si compleixes els requisits podràs sol·licitar la preinscripció telemàticament a través de la web de Tràmits de la Generalitat de Catalunya.
Quins són els passos de l'itinerari del procediment d'acreditació?
L’itinerari del procediment d’acreditació segueix els passos següents: procediment d’admissió, fase d’assessorament, fase d’avaluació i fase d’acreditació de la competència professional, que es realitzen preferentment de manera virtual, mitjançant videoconferències.
- Procediment d’admissió
- S’ajuda la persona interessada a emplenar el seu historial professional i formatiu i a recopilar la documentació justificativa
- Es verifica que compleix els requisits de participació al servei d’Acreditació i es procedeix a fer l’admissió o inadmissió al procediment
- Fase d’assessorament
- En cas d'admissió:
- La persona usuària autoavalua la seva competència professional amb el suport de la persona assessora.
- La persona assessora elabora l’informe d’assessorament, en què es recomanen les unitats o estàndards de competència que pot demostrar
- Fase d’avaluació
- La persona avaluadora analitza l’informe d’assessorament i la documentació aportada per la persona usuària i, en cas necessari, si valora que ha d’aconseguir evidències complementàries per comprovar la competència professional de la persona usuària, realitza una entrevista professional o, si escau, una observació al lloc de treball o una simulació pràctica.
- Fase d’acreditació
- L’Agència FPCAT valida els resultats.
- La persona usuària rep un certificat de les unitats o estàndards de competència demostrats i un informe d’orientació amb una proposta de continuïtat formativa
- Si es demostren favorablement totes les unitats de competència d’un certificat professional, la persona usuària pot emplenar la sol·licitud de tramitació d’aquest al SOC. Si la persona acredita almenys una unitat o estàndard de competència, pot cursar la resta de mòduls formatius/ professionals per obtenir un certificat professional o un cicle formatiu tot i que no disposi dels requisits acadèmics d’accés i, si els obté i supera tot el cicle, podrà sol·licitar-ne el títol.
T. 93 606 10 32
formarte@formar-te.es
C/ d’Entença 40, Baixos
08015 Barcelona
Dilluns a Dijous de 9:00 a 14:00 – 16:00 a 19:00
Divendres de 09:00 a 14:00